Нічний маршрут – врятує Твій гаманець!

Це була ніч із неділі на понеділок, а саме 1.18 p.m., коли на залізничний вокзал станції Тернопіль приповз швидкісний потяг №115 Харків-Трускавець. За 4 хвилини жваві та галасливі пасажири, замінили провідникам всіх тих, хто попрощавшись із своїм вагоном поспішали у сторону зупинки. Я теж була серед них. По дорозі, уявляла як вже вдома розпакувавши валізу, швидко пірну у своє улюблене ліжко додивлятись сни.
Та озирнувшись, я зрозуміла, що про це можна поки що тільки мріяти. Оглянувши зупинку, я побачила, що там немає ані живої душі. Весь той натовп, який кудись поспішав чомусь згортувався перед центральним входом залізничного вокзалу. Чого б це? І тут, мій годинник на мобільному телефоні допоміг відповісти на це запитання. А все дуже просто! Річ у тім, що у нашому місті після 23.00 у громадський транспорт може перетворитися лише легковий автомобіль зі своєю шашкою. Тому всі ті, хто ще 8 хв. тому були моїми попутниками, як один садили батарейки на своїх телефонах з надією першими за інших «спіймати» авто, що завезе їх у таку пізню годину по домівках. Більшість із них чули наступне: «Вибачайте, наразі немає вільної машини». І лише дехто, кого можна було тоді сміливо назвати щасливчиками, гонорово чекали на свій транспорт.
А що ж залишилось робити мені, одній із студенток нашого файного міста, яке, до речі, рахується одним із найчисельніших міст по кількості вищих навчальних закладів. Я навіть не спробувала телефонувати і без того на перевантажені телефонні лінії тернопільських служб таксі, так як доля «бідної студентки» вже була вирішена, адже мій баланс тої ночі складав аж 8 грн. 25 копійок. Не повіриш, але на мене чекала «романтична» прогулянка наодинці із своєю валізою по маршруту «Центр-Дружба» о 1.30 ночі. Так, вночі, справді було б зручніше пересуватись користуючись послугами таксистів, але тариф в середньому у 10 разів більший, ніж у звичайному громадському транспорті! А при частих таких нічних поїздках б’є по Твоєму гаманцю. Та що тут «нічних»??? Вже після 22.00 забудь про тролейбуси і маршрутки.
Було страшно! В першу чергу через те, що Тернопіль, здавалось місто славних Європейських традицій, але порівняно із містами Європи, немає жодного нічного маршруту. Багато міст України не один рік успішно практикують нічний транспорт на своєму прикладі. Знаю, незацікавлені особи будуть говорити про нерентабельність маршруту після 22.00 у такому населеному пункті як Тернопіль. Проте, якщо Ти хоч трішки орієнтуєшся у географії та вмієш рахувати погодишся, якщо дана проблема вже давно вирішена у Вінниці та Кременчуці, які по кількості населення не значно переважають Тернопіль, то чому б нам не спробувати і нам? Тим більше, якщо потреба справді існує! Врешті-решт попит буде існувати, а також згодом зростати, якщо рух нічного транспорту буде чітко регламентований і регулярний. Кожен потенційний пасажир має право знати, що на його зупинці маршрутка або тролейбус буде їхати саме в той час, коли це було попередньо визначено.
Сьогодні Тернопіль дуже багато робить для того, щоб залучити інвесторів, інтегруватись в Європу, покладаючи неабияких зусиль для того, щоб вирішити глобальні проблеми, розв’язок яких не відчую на собі ні я, ні Ти. Так і це також важливо, але періодично, потрібно звертатись і до більш приземлених, локальних проблем. Гадаю, вирішивши одну із таких проблем, а саме щодо відсутності нічного громадського транспорту, про Тернопіль заговорять як про місто, яке все робить для своїх мешканців. Адже, якщо Ти запланував зробити велику справу, почни з простого!

9 коментарів

Надія Григоренко
Ніколи не користувалась нічним громадським транспортом. Якось нагоди не було.
Але признаю, що це таки зручно!
Остап Ножак
У Чернівцях таке тролейбусне твориво ходить. Користувався, враження не дуже, особливо якщо народ підбирають з залізничного вокзалу — тоді в салоні тісно, темно (чомусь) і якось моторошно. І нерегулярно!
Ірина Тригуб
їздить, їздить)
а мені, до речі, сподобалось. там панує якась змовницька атмосфера. і зовсім тихо. хіба хто кашляне…
Ірина Голуб
нє, вони сплять просто. просто і по-змовницьки ))
Остап Ножак
до речі, а коли він починає їздити? Є в нього якийсь графік?
Ірина Голуб
та, мабуть, такий, як і все у нашій державі — як водій буде тверезий і в доброму гуморі, то з 23-00, а як трохи того — шуруй пішки…
Остап Ножак
цього вівторка — було ще три чверті на одинадцяту вечора — я ЙОГО ЗУСТРІВ… Але не добіг, він поїхав собі далі, а мені довелося шльопкати до хати з Проспекту на Клокучку.
Володимир Антонюк
В Тернополі є адекватний помічник міського голови — Максим Черкашин. Молода людина, яка виросла в культурних недержавних організаціях. Зараз допомагає Тернопільскому міському голові налагоджувати стосунки з НУО — там це вважається добрим тоном підтримуати громадянське суспільство. Можеш перекинути цей пост на його сторінку (або я перекину). Можна через нього звернутися — можна спробувати. І варто. Тернополяни ;) люблять своє місто.
Юлія Коновальчук
а-ха-хах! ))) Дякую, Володимире, Максим і справді один із перших відреагував на цю ініціативу, але трішки з іншої сторони. Ось ссилка provse.te.ua/2011/04/shkola-molodyh-lobistiv/
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте